2015 új év, új élet. Anya és én elhatároztuk, hogy kipróbáljuk a szappankészítést házilag.
Internetről meg is rendeltük a szappankészítéshez szükséges alapanyagokat, beszereztük az eszközöket, én egy muffinformát vettem,rózsa alakút, hatosat. Anyáék a botmixert, a tálat vették meg.
A recept az AntalVali.com-ról származik.
Miközben készült a szappan, én készítettem a folyamatról egy-két fényképet, talán így látványosabb, jobban szemlélteti a folyamatot, mint a száraz szöveg.
Az alapvető hozzávalók:
- Állati zsírok és/vagy növényi olajok
- Nátronlúg más néven Nátrium-hidroxid(NaOH), a szappankészítéshez 98-99%-os tisztaságú, vízmentes nátrium-hidroxid használatos
- Valamilyen folyadék, melyben a nátronlúgot feloldjuk
- víz, legjobb a desztillált víz
- teák, gyógynövény főzetek
- gyümölcs-és zöldséglevek
- tej
Az első lépés 130 gr. nátronlúg oldása 250 gr. kecsketejjel. Az oldat kb. 90 Celsiusra felhevül, ezt le kell hűteni 45 Celsiusra.
Mi folyadékhőmérővel ellenőriztük a hőfokot.
Az olívaolaj is az egyik alap összetevő.
A 400 gr. olívaolajat a 200 gr. disznózsírral és a 300 gr. kókuszolajjal
felhevítjük 44 Celsiusra.
Amikor a nátronlúg lehűl 44 Celsiusra, a zsírok felhevülnek 44 Celsiusra
akkor egy rozsdamentes tálba összeöntjük az összetevőket, és fakanállal
elkezdjük keverni, majd botmixerrel.
Akkor leszünk kész a keveréssel, amikor besűrűsödik a massza.
Én halolajas szappant készítek, ehhez kell 14 db. halolaj kapszula.
A zselés kapszulát elvágom, és belefolyatom a masszába.
A szappanforma
Anya levendulás szappant készít. Ebbe szárított levendulavirágot és
levendula illóolajat csöpögtetünk.
Majd kiöntjük a formába.
Késsel szépre megformázzuk a szappan felszínét.
Joghurtos dobozba is lehet önteni.
Amikor a kiöntéssel elkészültünk, akkor folpakkal lefedjük, törülközőkkel "dunsztoljuk" 48 órát, meleg helyen.
48 óra múlva 4-5 héten keresztül hűvös, száraz helyen érleljük, szárítjuk.

Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése