Hogyan őrizhetjük meg a gyógy-és fűszernövényeink frissességét?
A gyógynövények a kertünk kincsei, a megvásárlása drága, olcsóbb megtermelni a kertben. A gyógynövények alkalmasak az ételek ízesítésére, de az egészség megőrzésében is nagy szerepet játszanak. Alkalmazza a tanácsainkat, mely segít a gyógynövényeket egész évben karbantartani.
Nem mindegy, hogy növényeknek egyes részeit mikor takarítjuk be, ha nem időben szedjük le a virágzatot, vagy a növény más részét, akár veszíthet az ízéből, állagából.
- Lombozat: Mikor a növény elkezd bimbózni, akkor kezdjük meg a leszedést.
- Virág: Akkor szedjük le, ha új virágot hoz.
- Az egész növényt, mindennel együtt: Reggel, egy napsütéses napon, amikor a növény már elszáradt, de ne a legmelegebb napszakban, amely hatással lehet a növények illóolaj koncentrátumára.
A gyógynövények szárítása:
A leggyorsabban száradó növények a menta, rozmaring, kakukkfű,zsálya.
Egy-egy csokor 10-15 szárat tartalmazzon, kötözővel készítsünk csokrot.
Tartsuk hűvös, szellős helyen, távol a napfénytől.
Ha nedves a növény, akkor a sütő legaljába helyezzük el, és ott szárítsuk.
Ha teljesen száraz a növény, a leveleket szedjük le a szárról és fedett üvegben tároljuk.
Kulináris sók:
Erős gyógynövényeket használjunk, mint például a rozmaring, citrom kakukkfű,borsikafű, oregánó és majoranna.
Terítsük szét a gyógynövényt egy tepsin, szórjuk meg sóval, úgy hogy elfedje a növényt, majd még egy réteg gyógynövény és só.
Egy hétig hűvös, sötét helyen tartsuk, majd egy turmixgépbe tegyük, összeturmixoljuk és fedeles üvegekben tároljuk.

Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése