2014. augusztus 27., szerda

Az imént találtam egy  jó cikket a Mother Earth living-en, megpróbálom a lehető legjobban magyarra fordítani, hogy értelmes legyen a bejegyzésem.

Hogyan őrizhetjük meg a gyógy-és fűszernövényeink frissességét?

 A gyógynövények a kertünk kincsei, a megvásárlása drága, olcsóbb megtermelni a kertben. A gyógynövények alkalmasak az ételek ízesítésére, de az egészség megőrzésében is nagy szerepet játszanak. Alkalmazza a tanácsainkat, mely segít a gyógynövényeket egész évben  karbantartani.

Nem mindegy, hogy növényeknek egyes részeit mikor takarítjuk be, ha nem időben szedjük le  a virágzatot, vagy  a növény más részét, akár veszíthet az ízéből, állagából.

  • Lombozat: Mikor a növény elkezd bimbózni, akkor kezdjük meg a leszedést.
  • Virág: Akkor szedjük le, ha új virágot hoz.
  • Az egész növényt, mindennel együtt: Reggel, egy napsütéses napon, amikor a növény már elszáradt, de ne a legmelegebb napszakban, amely hatással lehet a növények illóolaj koncentrátumára.

A gyógynövények szárítása:

A leggyorsabban száradó növények a menta, rozmaring, kakukkfű,zsálya.

Egy-egy csokor 10-15 szárat tartalmazzon, kötözővel készítsünk csokrot.

Tartsuk hűvös, szellős helyen, távol a napfénytől.

Ha nedves a növény, akkor a sütő legaljába helyezzük el, és ott szárítsuk.

Ha teljesen száraz a növény, a leveleket szedjük le a szárról és fedett üvegben tároljuk.



Kulináris sók:
Erős gyógynövényeket használjunk, mint például a rozmaring, citrom kakukkfű,borsikafű, oregánó és majoranna.

Terítsük szét a gyógynövényt egy tepsin, szórjuk meg sóval, úgy hogy elfedje a növényt, majd még egy réteg gyógynövény és só.
Egy hétig hűvös, sötét helyen tartsuk, majd egy turmixgépbe tegyük, összeturmixoljuk és fedeles üvegekben tároljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése